Jumat, 12 November 2010

KeBaiKan COkLaT

1. Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang. Coklat susu (100g) dapat    menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.

2. Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari. 

3. Coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi. 

4. Coklat bebas daripada kolesteol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah. Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.


5. Coklat mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan. 

TuHkan CokLat MEmAng baNyaK  KeBaikNnYa So JanNGAn Kuatir N RAgu Buat MAkan COklaT

Sumber: sharifahelzahra.tripod

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

 

Design By:
free templates blogger